New London Architecture

Building blog – the Pears Building at the Royal Free

Thursday 03 September 2020

Najib Sheeka

Najib Sheeka

Senior Associate, Heyne Tillett Steel

The new Institute of Immunity and Transplantation: Pears building located on the Royal Free Hospital’s campus in North London is a state-of-the-art centre for research excellence.

Designed by Hopkins Architects, the centre houses world-class laboratory space, unique research facilities & write-up spaces for the UCL Institute of Immunity and Transplantation, patient accommodation and office space for the Royal Free Charity. The new facilities will improve the provision of care for patients and help to deliver an effective public outreach and engagement programme. 

As structural and civil engineers, we enjoy engineering that challenges, engages, inspires and develops us. With the Pears building, our initial challenge was installing a new 12m deep basement within a complex, sloping site next to the working hospital and a listed building. Our starting point on every project is to undertake thorough on-site testing and forensic archive research to uncover the potential of a site and identify risks and opportunities. Working closely with geotechnical specialists A-Squared and ground water experts OGI, we undertook extensive ground and water modelling. This enabled us to design a detailed ground water drainage system which maintains the current hydrogeology of the surrounding area, allowing water that may have become dammed by the new basement to be collected and diverted around the excavation. Through our detailed design and A-Squared’s detail ground movement analysis, we were able to demonstrate minimal impact to the surrounding Listed buildings by ensuring a maximum damage category of 0 on the Burland Scale. Working closely with contractor Willmott Dixon, we were also able to integrate our SuDS strategies into the construction sequence to both accelerate the project programme and reduce costs.

© Hopkins Architects and Hayes Davidson
The building itself is a seven-storey structure comprising a five-storey exposed concrete frame with a two-storey steel frame above. Concrete was chosen to help achieve the exceptionally tight vibration requirements necessary for world-class laboratory facilities, with the steel frame minimising the construction depth and complying with the planning heights. Installed through the buildings’ centre, a light filled atrium has been created with a new feature staircase spanning its width. This carefully articulated space will foster interaction amongst the researchers and create a vibrant hub for clinical research at the heart of the building. Designed to achieve BREEAM Excellent, the project sensitively responds to the local character of the area and surrounding landscape. 

Chris Burghes, chief executive of the Royal Free Charity:

“We have worked extremely hard to raise the funds for this vitally important research centre. Now we’ve reached this momentous point and construction work is underway. It will be a fantastic facility that will make us all proud. This project is about looking ahead to the future of healthcare and better ways of treating diseases and conditions that affect people in our local community, as well as others around the UK and the rest of the world.”

The Pears building is one of our largest healthcare projects to date. Working alongside the wider team, the complex nature of the project has greatly expanded our knowledge and technical skill within the healthcare sector.  The project is currently on-site and is due for completion by the end of the year.

Project Information:

Project start: 2016
Start on site: 2018
Completion date: 2020
Address: The Royal Free Hospital, Pond Street, London NW3 2QG
Space: 6,000 sqm
Construction cost: £48.9m

Project Team

Client: Royal Free Hospital NHS Trust
Concept Architect: Hopkins Architects
Delivery Architect: BMJ Architects
Landscape Architect: Colvin & Moggridge
Concept Structural and MEP Engineer: BDP
Structural Engineer: Heyne Tillett Steel
MEP Engineer: SVM Building Services Design
Cost Consultant: Aecom
Project Manager: Buro Four
Contractor: Willmott Dixon


Najib Sheeka

Najib Sheeka

Senior Associate, Heyne Tillett Steel


Education & Health

#NLAEducation

Programme Champions

Bidwells
London Legacy Development Corporation

Recent

Net Zero experts reveal barriers - and signs of progress

News

Net Zero experts reveal barriers - and signs of progress

Developers are starting to take action on Net Zero, some local authorities are leading the way and things like Goldsmith...

Housing associations experience ‘quantum leap’ over lockdown

News

Housing associations experience ‘quantum leap’ over lockdown

Housing associations have grasped the opportunity presented by lockdown to make ‘quantum leaps’ in the way they work wit...

NLA Expert Panel on Healthcare

News

NLA Expert Panel on Healthcare

The first meeting of the NLA Expert Panel for Healthcare brought together a leading experts from the built environment w...

Stay in touch

Upgrade your plan

Choose the right membership for your business

Billing type:
All prices exclude VAT
View options for Personal membership