New London Architecture

Apartment Block. Craftsmanship Prize. Don't Move, Improve! 2020

Tuesday 11 February 2020

Magazine
Exhibition
John Bullough, who wanted a London bolt-hole where the couple could create ‘a really homely spot, in a beautiful way.’ The result was a former schoolroom transformed with over 30,000 oak cross-section blocks, using highly skilled craftsmanship, a brilliant builder,

My wife and I are living in a piece of wooden sculpture…It’s an incredibly calming feeling, sitting in this space.' John Bullough, owner

An impeccably hand-crafted, two-storey apartment, designed as a solid piece of joinery ‘inserted’ into an existing building and carved out of over 30,000 individual oak cross-section blocks. The existing mezzanine has been reconfigured to maximises the sense of openness, light and spatial quality with a double height living area. Behind the living area sits a contemporary kitchen and a flexible dining room, which can be converted into a second bedroom when necessary. There are sliding pocket doors to this space, letting light soak deep into the plan and exaggerating the size of the space at the ground floor. A staircase, which has been moved to the side of the plan for efficiency, leads up to a study area that looks back over the double-height space and is screened off from the master bedroom behind beautifully crafted, Japanese-inspired sliding screens. Original glazed green bricks line the perimeter of the ground floor. The three-metre tall original sash timber windows now are featured in the main living space, with ornately crafted opening shutters lined with translucent linen to allow light in while still maintaining privacy. The shutters filter sun from the south-facing windows and cast an orchestra of shadows on the walls of the double height living space, ever-changing and moving throughout the day.   

Magazine
Exhibition

Don't move, Improve

#DontMoveImprove

Programme Champions

Media Partners

Partners

Charity Partners

Article 25

Recent

Vestry Road. Compact design. Don't Move, Improve! 2020

Video

Vestry Road. Compact design. Don't Move, Improve! 2020

Peak inside this project, winner of 'Compact design of the year' Don't Move, Improve 2020

Watch video
White Rabbit House. Unique Character Prize. Don't Move, Improve! 2020

Video

White Rabbit House. Unique Character Prize. Don't Move, Improve! 2020

Take a close-up look at the winning project of 'Unique Character of the Year' in Don't Move, Improve! 2020

Watch video
Soffit House. Overall Winner. Don't Move, Improve! 2020

Video

Soffit House. Overall Winner. Don't Move, Improve! 2020

Hear from the winning architect and homeowner of Soffit House, overall winner of Don't Move, Improve! 2020

Watch video

Choose the right membership for your business

Billing type:

All prices exclude VAT