New London Architecture

Vestry Road. Compact design. Don't Move, Improve! 2020

Tuesday 11 February 2020

Magazine
Exhibition
From tight, to light. Following a recommendation, Oliver Leech Architects began working for their client, a friend of a friend, with a view to a radical remodelling and extension of a Victorian terraced house in Camberwell, south London.

‘Exposed brickwork, concrete, Douglas Fir timber — these elements were important to create the feel of the space’ Oliver Leech, architect

Radical remodelling, including rear and side extension, to a Victorian terraced house in Camberwell. Exposed brickwork, white-oiled timber and concrete are combined in a celebration of raw, natural materials. The homeowner wanted a new open-plan cooking and eating spaces that faced out onto the garden, with a focus on natural light and materials to create more usable space and a calm atmosphere. The house was stripped back to a shell, extended and internally rebuilt, including new services and better insulation to improve thermal performance. The use of a limited palette of natural materials provides a consistent language throughout the house, creating a coherent relationship between old and new. White oiled Douglas fir was paired with pale buff bricks which has been expressed both externally and internally, as a subtle contrast with the existing London bricks. Volumetrically, the extensions are articulated into two distinct volumes. A side extension with pitched skylights overhead to bring in plenty of north light into the dining space throughout the day. A rear extension projects slightly further into the garden, framing a set of bi-folding doors across a low-height window bench. The bench provides flexible seating that developed from the client’s particular desire to be able to sit and read in the evening sun, whether with the doors open or closed.   

Magazine
Exhibition

Don't move, Improve

#DontMoveImprove

Programme Champion

Partner

Charity Partner

Article 25

Recent

White Rabbit House. Unique Character Prize. Don't Move, Improve! 2020

Video

White Rabbit House. Unique Character Prize. Don't Move, Improve! 2020

Take a close-up look at the winning project of 'Unique Character of the Year' in Don't Move, Improve! 2020

Watch video
Soffit House. Overall Winner. Don't Move, Improve! 2020

Video

Soffit House. Overall Winner. Don't Move, Improve! 2020

Hear from the winning architect and homeowner of Soffit House, overall winner of Don't Move, Improve! 2020

Watch video
Disappearing Bathroom. Best project under £75K. Don't Move, Improve! 2020

Video

Disappearing Bathroom. Best project under £75K. Don't Move, Improve! 2020

Watch how this example of micro living demonstrates how innovative ideas and clever choice of materials can make even th...

Watch video

Choose the right membership for your business

Billing type:

All prices exclude VAT