New London Architecture

Fluid connections: ER Residence

Thursday 20 May 2021

David Taylor

Editor, NLQ and New London Weekly

‘I mean, that is pretty impressive, isn’t it? And it’s utterly beautiful’ – Melissa Dowler, Director, Bell Phillips Architects and Don't Move, Improve! 2021 Judge


ER Residence by Studio Hallett Ike is the winner of the Best Project Under £100K award, which recognises great value. For this ground-floor flat in an existing Victorian terraced house in North London, the design considerately adds a much needed bedroom and sociable dining room, as part of an extensive refurbishment and extension. The previously cramped galley kitchen has been opened up and adapted, and is now a fluid connection between the traditional reception room and a contemporary and light filled sunken dining space. With a muted colour palette and an emphasis on natural materials throughout, the apartment retains many original period features, contrasting against the parred back contemporary additions.
 
ER Residence is architect Studio Hallett Ike’s first project – and until recently their own accommodation – in Haringey, north London. A Corten-steel door opens up into a main living room space with an axis down and through to a view of the garden; the intended glimpse of a ‘hidden jewel’ at the end of the scheme.  The architects worked to express and celebrate the building’s original features in the main living space including the cornice, fireplace and flooring and set off by a textured clay finish for the walls. The palette was kept light and neutral but also warm and tactile to enable light to ‘bounce’ around the ground floor flat, with bespoke furniture designed to set off the lighter elements but keep it ‘clean’ and harmonious.

A kitchen of stainless steel and plywood leads off into a master bedroom with more tall ceilings and a plaster finish with a recurring theme of a datum line to continue a calm aesthetic, and proprietary windows onto a courtyard. A terrazzo-lined bathroom faces the linear kitchen, while a dining space at the rear of the flat includes a dining bench and storage with another bespoke table that in turn leads on to a second bedroom with a picture window that is currently being used as a workspace. Clad in charred larch with batons, the dining space elevation leads out onto the garden, with plants selected by the architects including ferns and others that love shade.

The winning team: Jonty Hallett and Madeline Ike, Founders, Studio Hallett Ike

COMMENT FROM THE ARCHITECT/HOMEOWNER

'This is a self-build project, but the transformation on our lives has been huge. The space has a hugely calming feel and truly an escape from London living.'
 
‘The biggest approach was that we worked with what was here in terms of layout as much as we could without breaking out big chunks to put in new steels and structure that’s ultimately very expensive. It was: how can we make the most of this space whilst doing the smallest number of really nice moves? And make it feel like internally that it’s always been there; that the rooms connect and the way you move around the space feels like the extension has been a part of it’.

TEAM CREDITS

Architect
Studio Hallett Ike

Contractor
AJ Family Ltd

Interior Designer
Studio Hallett Ike

Photographer
Stale Eriksen

Videographer
Edward Bishop 


David Taylor

Editor, NLQ and New London Weekly


Don't move, Improve

#DontMoveImprove

PARTNERS

SUPPORTERS

MEDIA PARTNERS


Related

Concrete connections: House Recast

News

Concrete connections: House Recast

House Recast by Studio Ben Allen is the overall winner of Don't Move, Improve 2021, a spatially "rich and interesting" r...

Celebration of Home: Don't Move, Improve! 2021

Exhibition

Celebration of Home: Don't Move, Improve! 2021

The Don’t Move, Improve! exhibition is back to inspire and celebrate London’s best-designed and most innovative home ext...

Plaster pleasure: Council House Renovation

News

Plaster pleasure: Council House Renovation

Council House Renovation by VATRAA is the Joint Winner of this year's Compact Design of the Year Prize.

Stay in touch

Upgrade your plan

Choose the right membership for your business

Billing type:
All prices exclude VAT
View options for Personal membership